Este o prajitura foarte usor de facut si foarte buna la gust, merita incercata.
Ingrediente:
4 oua
1 cana zahar
1 cana ulei
2 cani faina
1 lingurita amoniac stins cu zeama de lamaie
1 plic zahar vanilat
esenta de rom sau vanilie
Mod de preparare:

Albusurile se bat tare in asa fel incat daca intorci castronul intr-o parte sa nu cada,

Se adauga treptat si zaharul + zaharul vanilat,

Se pun galbenusurile pe rand si se omogenizeaza bine,

S-au incorporat si galbenusurile in compozitie,

Din clipa in care trebuie sa punem uleiul se amesteca cu lingura de lemn, nu se mai foloseste mixerul. Se pune si uleiul in reprize pentru a se incorpora in compozitie,

Asa arata compozitia dupa ce am omogenizat-o cu uleiul,

Se pune faina treptat si se amesteca de jos in sus,se simte la mana aluatul, trebuie sa fie potrivit ceva genul celui de la chec, nu trebuie sa fie moale,

La sfarsit se pune lingurita de amoniac stinsa cu zeama de lamaie,

Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt, si se intinde cu o lingura,

Deasupra se pun bucatele de nuca, nu foarte multa nuca fiind destul de grea, ca sa aiba loc sa creasca,si se lasa la foc potrivit 30-40 min, trebuie sa faca o crusta putin maronie, se poate proba cu paiul,

Gata scoasa din cuptor, se lasa in tava sa se raceasca si apoi se scoate si se taie,

Se taie atratele cat vrem de mari sau mici,depinde de fiecare,

Peste fiecare patratel se pune cate un mot de frisca si se rade ciocolata,

Si gata am terminat cu ornatul,

Si o prajitura sa se vada cat de pufoasa este,

O ultima poza, sper sa va placa.

14 comentarii:
ce bine arata parjiturelele tale :)
Si sunt si foarte bune Sorina.
da....intradevar arata f bine dar si cred ca e buna dar o poti numii ,SEMILUNA,?????
Asa mi sa spus ca se numeste, nu am inventat eu denumirea.
Va pot spune eu de ce se numeste semiluna. Din cauza modului de taiare. Prajitura se decupeaza cu gura unui pahar. Initial se obtine cate un disc si, plecand de la gaura ramasa, se "ciupeste" din prajitura, tot cu gura paharului, cate putin astfel incat sa se formeze o semiluna. Bucatile ies, evident, mai mici si nu mai poate fi adaugata frisca (care nu face parte din reteta initiala, a fost probabil adaugata ulterior de cineva care a dorit sa o imbunatateasca si, din acest motiv a modificat si modul de taiere).
Probabil asa este, nu am de unde sa stiu, eu am facut reteta dupa cum mi-a dat-o soacra mea, dar dupa cum spui cred ca asa este.
am facut si io aceasta prajitura si am taiato cu paharul... este foarte pufoasa si gustoasa...
Ma bucur foarte mult ca ti-a placut, pupici.
ce dimensiuen are tava pt semiluna?
e cea de araaz patrata mare?
Imi cer scuze ca raspund asa de tarziu, este mai mica ca cea de cuptor, are 24/30 cm.
am auzit ca aceste prajiturele sunt dulci si pufoase.e prima data cand fac
Sunt foarte bune si crede-ma merita incercate, dulci le poti face exact cat de mult sau putin vrei tu.
Foarte adevărat.altfel nu s-ar mai chema semiluna
Eu am reteta si nu se pune nimic de crescut, ies k niste fursecuri.o bag la copt fix in tava de cuptor si o tai cu paharelul (cel de tuica).e mai buna dupa o zi pe alta
Trimiteți un comentariu