marți, 30 decembrie 2008

Cozonac cu cacao si cu rahat

Este pentru prima oara in viata mea cand fac cozonaci, reteta o am de la soacra mea, careia ii multumesc ca ma invatat sa fac cozonaci, dansa mi-a spus ce sa fac si cum iar eu am executat.
Ingrendiente pentru 4 cozonaci:
2 kg faina
un sfert pachet drojdie (dintr-un pachet mare, 3 degete)
1 kg lapte
6 oua
700g zahar
4 plicuri zahar vanilat
2 sticlute esenta de rom
jumatate sticluta esenta vanilie
2 lingurite sare
coaja de lamaie rasa
200-300g ulei
cacao, rahat
Mod de preparare:

Peste laptele fiert si racit(sa fie putin caldut), adaugam zaharul, zaharul vanilat, esenta de rom, esenta de vanilie si coaja de lamaie rasa, si apoi il punem peste maia, in ligheanul cu faina.

Drojdia o pasam cu o lingura de zahar,

Apoi adaugam si 2-3 linguri de lapte (laptele trebuie sa fie simplu, doar fiert, fara zahar fara nimic in el altfel nu mai creste bine cozonacul),si amestecam bine sa se incorporeze cu drojdia, si punem putina faina pana devine ca o pasta mai subtire.

Dupa ce am omogenizat bine tot o lasam sa-si dubleze volumul.

Asa arata maiaua mea crescuta dupa fix 10 minute, tinuta la caldura.

Punem faina intr-un lighean si peste adaugam galbenusurile,intr-o parte a ligheanului punem maiaua crescuta si laptele le amestecam bine fara faina si incepem sa omogenizam usor cu mana putin cate putin din faina pana se incorporeaza toata, o framantam c-am 40-50 minute, turnam de 3-4 ori ulei, si framantam pana il incorporam tot in coca.Framantam doar cu podul palmei nu cu degetele.

Lasam coca la caldura acoperita cu un prosop sa-si dubleze volumul

Cand coca si-a dublat volumul ne apucam de treaba, impartim in 4 parti cat de cat egale.

Fiecare bucata de coca se intinde cu sucitorul si se pune umplutura dorita peste.

Aici i-am umplut cu rahat taiat bucatele.

Am pus albusurile batute spuma, nuca pisata si cacao, am rulat si apoi i-am pus in tava unsa cu ulei si i-am mai lasat sa mai creasca putin si in tava.

I-am uns cu galbenus de ou frecate cu un praf de sare, pentru stralucire, ii face mai luciosi.Se dau la cuptorul preincalzit, in primele 45 de minute nu se umbla deloc la cuptor, se lasa pana se rumenesc frumos si se incearca cu betisorul daca sunt copti si in mijloc.

Poze cu cozonaci mei si mai de aproape

Si inca una, acum cat ii mai am :))

Astia sunt toti cozonaci mei,

Cozonacul cu cacao.

Si cel cu rahat.

Sunt foarte frumosi si sunt pufosi, cu cat ii framanti mai mult cu atat se fac mai pufosi.

2 comentarii:

Sorin spunea...

La multi ani !!! Multa sanatate si fericire in anul ce vine!

Vicky spunea...

Multumesc frumos Sorina, iti doresc si eu tot binele din lume, un an mai bun si multa sanatate de care nu ne putem lipsi, La multi ani!!!

Bianca

Lilypie Second Birthday tickers

Faceți căutări pe acest blog