sâmbătă, 12 aprilie 2008

O parte din florile mele

red ca orice femeie are in casa macar un ghiveci cu flori, am si eu cateva si vreau sa vi le arat si voua, sunt asa de frumoase si din cate am as vrea si mai multe, sunt suparata ca mi-a murit Coroana Lui Iisus, si nu mai am de unde face rost de ea, dar sa va arat o parte din splendorile mele.
Begonia care abea am primit-o de la mama mea de 1 Martie.
Exista specii de begonii care fac flori. Acestea infloresc foarte frumos, avand flori simple sau involte, divers colorate. Begoniile se tin in locuri semiumbrite, nu prea calde, fiind udate cu regularitate. Exista specii care au tuberculi, care atunci cand planta intra in repaus se scot din pamant si se tin la intuneric si la rece (10 grade) in nisip uscat. La inceputul primaverii se scot, se curata si se replanteaza intr-un amestec de pamant de frunze si nisip. Se uda din ce in ce mai mult fara sa se ude frunzele. Lasati stratul superior de pamant sa se usuce intre 2 udari
Begoniile decorative prin frunze se inmultesc prin butasi de frunza care se pune direct in tr-un ghiveci cu nisip umed. Cand noua plantuta sa format se pune intr-un ghiveci cu pamant usor.



Umiditatea atmosferica ridicata este benefica violetelor. Pentru a pastra umiditatea puteti sa amplasati ghiveciul pe o farfurioara cu pietris umed. Evitati sa storpiti frunzele cu apa pentru ca acestea se pateaza. surplusul de apa trebuie aruncat petru a evita deteriorarea plantei. Violeta este una din cele mai populare plante cu flori pentru spatiile de interior. Prefera lumina, dar fara soare direct si cresc foarte bine la temperaturi cuprinse intre 16 si 22 grade celsius.


Asta este alba, am prins-o in toamna din 3 frunze, si sa extins destul de frumos, le ador si acum vad ca vrea sa ma incante si cu ceva floricele
.

Nume popular: cercelus
Familie: Onagraceae
Origine: Mexic si America de Sud
Inaltime: 30 cm - 3 m
Diametru: 0,5 - 1 m
Expunere: penumbra, plina lumina (unele specii numai, daca sunt bine udate)
Tip de pamant: umed, fertil, bine drenat

Ingrijire:
Ca planta de interior, fuchsia trebuie plasata langa o fereastra orientata spre est, vest sau sud, dar nu in lumina directa a soarelui. Vara, cand o puteti scoate afara, nu uitati ca nu ii place caldura si umiditatea. In general, planta prefera o temperatura de 15-21 C in timpul zilei si cu 10C mai putin pe timpul noptii. Temperaturile scazute din timpul noptii sunt foarte importante primavara devreme, cand planta incepe sa inmugureasca. Fuchsia nu mai infloreste cand temperatura medie din timpul zilei creste peste 24C.

In perioada de dezvoltare, planta se uda cand se simte ca s-a uscat pamantul. Toamna, udati mai rar si cu cantitati din ce in ce mai mici de apa, ca sa pregatiti planta pentru repausul de iarna. Este bine sa tratati planta si cu o solutie hranitoare, la fiecare 2 saptamani, in perioada de crestere, dar opriti tratamentul cam cu 2 saptamani inainte de a o aduce in casa, inainte de primul inghet. Toamna, plantele foarte mari pot fi taiate. Peste iarna trebuie sa le asigurati cercelusilor o temperatura de 4-10C si sa ii udati atat cat sa nu se usuce complet pamantul din ghivece. Primavara, planta se muta intr-un loc mai cald, mai luminos si incepeti sa o udati regulat. Cand apar noile frunze, schimbati pamantul din ghiveci si chiar si ghiveciul, cu unul putin mai mare. Primavara si vara, puteti sa rupeti varful fiecarei ramuri noi care are deja 2 seturi de frunze, daca doriti ca planta sa aiba un foliaj mai bogat.

fuchsia fuchsia fuchsia fuchsia

Inmultire:
1. Butasi prelevati in perioada de primavara sau in august-septembrie. Luati butasi lungi de 10-12 cm sau cu 2-3 perechi de frunze, de la lastarii tineri. Frunzele din partea inferioara se rup si butasii se planteaza separat in compost umed, de preferinta un amestec de nisip si turba in parti egale. Vasele se acopera cu o folie de plastic transparenta si se tin intr-o camera calduroasa, luminoasa, dar nu in soare direct. Radacinile vor aparea in 3-4 saptamani, dupa care plantele se pot muta in ghivece cu pamant special de plante.
Butasii prinsi toamna trebuie lasati descoperiti.
2. Seminte. Aceasta operatiune trebuie efectuata in martie-aprilie; acoperiti semintele cu un strat subtire de compost umed, intr-un ghiveci asezat la umbra, la o temperatura de 16C; semintele inmuguresc in 21-28 de zile. Cand plantele sunt destul de mari ca sa poata fi mutate din loc, plantati-le in ghivece separate.

fuchsia fuchsia fuchsia

Pericole:
Fuchsia poate fi atacata de rugina (numai unele specii), afide (cauzeaza ondularea frunzelor), gandacei, muste albe, etc. Daca florile nu sunt bine dezvoltate, se ofilesc repede si/sau cad, cauzele pot fi atmosfera calda si uscata, udarea excesiva sau scazuta ori bataia directa a razelor soarelui. Pentru prevenirea ruginii sau a uscarii frunzelor se recomanda plasarea cercelusului in medii cu o buna circulatie a aerului.

Aici am doua crengute de cercelus, sper sa se faca cat mai frumos

Guzmania este o bromeliacee care in mediul sau natural, adica in padurile subtropicale din America centrala si de Sud si din Indiile de Vest, traieste ca epifita pe ramurile copacilor. Epifitele sunt plante care isi stabilesc ca baza de crestere copacii, insa fara a fi parazite si fara a le produce "gazdelor" vreun rau.

Acolo, ea are acces la lumina care este filtrata de ramurile arborilor inalti si isi procura apa necesara dezvoltarii prin captarea stropilor de ploaie in cupa formata de catre frunze. Frunzele sunt dispuse in rozeta, arcuite, de culoare verde deschis. Lungimea normala a frunzelor este de cca. 20-30 cm.

Inflorescenta este de culoare alba, portocalie, galbena, mov sau rosie. Florile propriu-zise sunt mici, nesemnificative, traiesc putin, 1-2 saptamani, dar inflorescenta se mentine decorativa cca. 4-8 saptamani.

Dupa uscarea inflorescentei, planta intra intr-o perioada de repaus, cand, daca este un exemplar viguros si a beneficiat de o buna ingrijire, va produce un pui lateral. Incet-incet, planta mama se va devitaliza, permitand puiului sa se dezvolte. Momentul oportun de detasare a puiului este cand acesta pare indeajuns de viguros, de marime aproximativ jumatate din marimea plantei-mama, iar planta mama este devitalizata in mare proportie. Atunci, puiul se detaseaza si se replanteaza intr-un ghiveci separat, de dimensiuni nu prea mari fata de marimea puiului, si se ingrijeste normal.

Guzmania se adapteaza bine in spatii cu lumina indirecta. Suporta temperatura medie, fara excese. Pamantul se va pastra umed, dar nu se va uda in exces (in substrat prea ud planta putrezeste foarte usor). Rozeta centrala trebuie mentinuta pemanent umeda, prin pulverizare abundenta sau prin turnarea unei cantitati mici de apa. Apa din rozeta centrala trebuie inlocuita periodic, iar baza rozetei trebuie curatata cu o carpa sau un burete umed. Este de dorit utilizarea apei de ploaie pentru operatiunile mentionate mai-sus.

Guzmania are o durata de viata de circa 6 luni - un an, in functie de conditiile in care traieste. Cu toate acestea, ea este foarte indragita.

Nu uitati: orice spatiu interior in care ne petrecem mai mult de o ora pe zi, este necesar sa fie ambientat cu plante naturale decorative, pentru o calitate mai buna a aerului pe care il respiram si pentru o atmosfera mai buna a mediului in care stam. Aceasta pentru ca plantele naturale purifica aerul de noxe (praf, emisii chimice din mobilier si mocheta), combat uscaciunea aerului, maresc randamentul in munca prin senzatia de confort pe care o induc.
Lumina: Prefera ca-merele luminoase fara soare direct.

Temperatura: optima 22- 25°C iarna temperatura nu trebuie sa scada sub 15°C.
.Udarea: Udarea se face regulat tot timpul anului, intre doua udari se lasa ca pamantul sa se usuce putin la suprafata.

Dracaena este o planta de apartament care se prezinta ca un pomisor, uneori cu 2 sau mai multe ramificatii, ce au un smoc de frunze inguste, alungite in varf, bine ramificate.

Dracaena tolereaza conditiile obisnuite de camera, cu spatiu luminos, insa nu atmosfera uscata.

Vara, Dracaena poate fi asezata pe balcon, dar nu la soare direct pentru ca se ard frunzele, necesitand fertilizare cu subtante nutritive de 2 ori/luna si apa pulverizata pe frunze saptamanal.

Pentru Dracaena , iarna, temperatura camerei nu trebuie sa coboare sub 10-12 grade C., udarea plantei trebuiind sa se faca la intervale de la 10-12 zile.

Pamantul din jurul tulpinii nu trebuie sa fie nici uscat, dar nici apa nu trebuie sa balteasca , Dracaena nu suporta curenti de aer, preferand expunere estica sau vestica.

Transplantarea in alt ghiveci se va face primavara, la intervale de 2-3 ani, intr-un substratul format din pamant de de frunze – in principal, turba si nisip, punand pe fundul ghiveciului, pentru drenajul apei, un strat de 3 cm. pietris .

Dracaena se inmulteste primavara, prin butasi de varf (pusi in apa la inradacinat), butasi de tulpinii(tronsoane din tulpina) sau prin marcotaj aerian.

Dracaena scria pe ghiveci, asta acum 1 saptamana am cumparat-o din cora.




Mai am o violeta alba care este plina de flori.



2 comentarii:

Anonim spunea...

Vicky, violetele sunt superbe! Mi se pare totuși că în ghiveciul ăla maron nu este răsad de fuchsia, ci mai degrabă seamănă cu impatiens (înflorește și el minunat!). În fine, vezi tu când va înflori. Planta din dormitor, cea verde și înaltă este dracaena, să nu o scoți afară și să nu o pui în soare plin. O zi frumoasă și la cât mai multe floricele!

Vicky spunea...

Multumesc foarte mult Marilena, am acum florii noi care sunt absolut superbe am sa postez cand voi avea putin timp.

Bianca

Lilypie Second Birthday tickers

Faceți căutări pe acest blog